Tuesday, 6 January 2015

Rumah Baru untuk Permulaan Tahun Baru

Assalamualaikum semua.. Maaf la lama pula menyepikan diri. Masa tahun baru ritu sibuk pindah rumah sampai ke hujung minggu hari Ahad tu. Hari-hari mengangut barang. Letih tak payah cakap la..dengan keadaan kesihatan saya pun kurang baik sejak dua menjak ni. Tapi masih belum terlambat rasanya untuk saya ucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua pembaca blog dan rakan blogger saya yang lain ^_^. Nanti jom kita kongsikan apa azam baru dan wishlist kita semua yer...

Selamat Tahun Baru 2015
Syukur alhamdulillah masuk tahun baru kami pun dapat berpindah ke rumah baru. Actually bukannya jauh sangat pun pindah. Rumah yang kami sewa dulu di tingkat 8 sekarang rumah sendiri kat tingkat 7 je pun. Hehehe.. tapi disebabkan barang terlalu banyak terutamanya hadiah-hadiah kahwin yang tak sempat guna masih banyak lagi dalam kotak. Ambil masa juga la nak angkat dan bersihkan rumah yang kami sewa ni. Yelar, masuk rumah aritu bersih takkan nak keluar dan biarkan kotor plak kan? Kami siap cuci mop semua balik. Masih belum ada penyewa baru. 

Asalnya kami nak beli rumah di atas tanah tapi apakan daya kami masih belum mampu. Rumah ni pun atas nama Faizal seorang saja. Ini pun harga 200k tahun 2013. Tahun lepas harga rumah sini dah naik jadi 250k. Tahun 2015 tak tahu lah naik sampai berapa...sedangkan rumah ni apartment lama saja. Huhuhu.. Harga rumah semakin lama semakin tak terkawal rasanya. Tak tahulah macam mana pihak kerajaan nak kawal harga kenaikan rumah yang mendadak sekarang ni. 

Sepanjang bulan Disember lepas kami dah buat renovation. Buat sikit-sikit je sebab ongkos pun takde la banyak sangat. Kami cuma cat balik dinding, tukar semua lampu dan kipas, tukar semua pintu bilik dan bilik air. Kami cuma tambah wardrobe dan kitchen cabinet, itu pun bahagian bawah saja sebab owner lama dah buat table top tapi pintunya enggak ada... Kami pun tade peruntukan yang banyak so buat sikit-sikit saja la dulu. Sekarang ni pun rumah masih bersepah lagi, banyak barang masih belum berkemas. Wardrobe dengan kitchen cabinet belum pasang lagi, 14 haribulan nanti baru pasang sebab kami order lambat hari tu. Lepas tu ada banyak cuti plak kan... tu yang amik masa agak lama nak dapat tu.

Kebanyakannya Faizal buat sendiri. Wiring, pasang lampu dan kipas dan cat momento dia buat sendiri. Dia lebih puas hati buat sendiri katanya. Pemilihan langsir pun dia yang pilih. Saya serahkan saja pada dia. 

Nanti dah siap semua dah kemas saya akan share dengan korang semua ye rumah baru saya~ ^^

1 comment:

  1. Bila buat sendiri sekurang-kurang nya jimat dah bab2 upah pasang ni...

    ReplyDelete

Silalah tinggalkan jejak anda di sini (^_~)

Arigatou gozaimas, minna-san ^_^