Friday, 25 April 2014

Jimat dan Bonus Ahli, Poket Meletop!

Assalamualaikum semua... Hahaha gelak dulu sebab tajuk entri ni saya spontan jer tulis macam tu. Korang rasa ade kaitan ke antara jimat dengan bonus tu? Pelik jer kan macam xde sangkut paut pun... Sebenarnya mestilah ada kaitan. Bila korang berjimat berbelanja, bonusnya korang akan dapat duit lebih @ extra. So, dengan duit lebih tu korang boleh la wat simpanan ker, belanja family makan2 ker, x pun melabur. Ikut suka korang la kn..dah duit korang yer dok? Hehehe...

Duit adalah KEPERLUAN penting
Betul tak kalau saya cakap duit tu adalah KEPERLUAN? Semua orang perlukan duit untuk meneruskan hidup..cuma banyak atau sikit saja. Ataupun cukup2 makan jer... kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Faktor utama perlu berjimat keadaan ekonomi negara sekarang. Barang2 keperluan semua naik harga, petrol untuk kenderaan, harga rumah mencanak ke langit... dengan kata lain taraf hidup semakin meningkat meningkat dan terus meningkat. 

Antara usaha mengatasi yang korang boleh buat adalah cari SIDE INCOME. Sekarang nih pun mostly husband n wife dua2 berkerjaya. Sorang saje yg kerja mungkin x mampu menanggung satu family yg semakin membesar. Mungkin cukup, tapi just cukup2 makan sahaja. Belum lagi nak shopping baju baru, kasut baru serba-serbi nak baru kan? Saya sendiri pun ada side income saya. Bukan nak kata gaji sy dan suami x cukup tapi saya mencari kebebasan kewangan. Saya xnak menanggung hutang terlalu lama. Walaupun hutang saya cuma bulanan kereta tapi saya nak lebih dari itu. Saya nak BEBAS MASA. Bebas bersama anak saya yang masih kecil, menjaga dan mendidik anak adalah tanggungjawab seorang ibu. Dan saya sedang berusaha mencapai impian saya untuk menjadi seorang WAHM. 

Yang saya nampak, Shaklee banyak menawarkan peluang2 yang besar dan luas untuk berjaya. Dan ramai yang telah berjaya membuktikannya. Korang boleh BERJIMAT dengan menjadi ahli Shaklee. Sekarang Shaklee tidak lagi membenarkan pengedar menjual produk selain harga retail. Ini bagi mengawal taraf Shaklee yg eksklusif. Saya turut bertanyakan pendapat tentang isu ini kepada rakan bisnes MLM yg lain, mereka turut bersetuju dgn tindakan Shaklee ini sebab company MLM mereka juga begitu. Ini bagi memastikan yang setiap pengedar mengikut peraturan dan syarat2 yang telah dikeluarkan. Kalau melanggar rules, akan dibuang serta-merta. Itu tindakan yang paling tepat. 

Hard work PAYS worth it!
Jangan takut, Shaklee bukan kejam. Setiap produk yang korang jual akan ada nilai UV dia. Bonus dikira berdasarkan nilai UV yang berjaya korang kumpul untuk bulan tersebut. Nak tahu kiraaan UV korang bleh klik sini jer keh? Kalau x faham boleh kontek saya thru fb, whatsapp or wechat. Senang jer... Yang penting mental kena KUAT. Hehehe.... Nampak tak korang ade 2 advantage kt sini dengan join jadi ahli? Dapat jimat satu sebab korang boleh beli semua produk shaklee dengan harga ahli dan second, dapat bonus bulanan tetap yang boleh mencecah sehingga 5,6,7 angka sekaligus. Takde masalah semua tu.. Nampak dah kan kaitan jimat dengan bonus tu? Hehehe.... Dan sudah pasti, bonus adalah setimpal dengan penat lelah korang. 

Korang berminat nk join? Jom tengok apa lagi BONUS menarik yang ditawarkan oleh Shaklee. Semua orang mempunyai peluang yg sama rata dan adil. Ini kerana tanpa 'anak2', 'ibu' takkan boleh goyang kaki saja. Ibu hanya akan berjaya kalau anak2 berjaya. Itu konsep Shaklee. Dan siapa yg berusaha keras, dia yang akan mendapat pulangan besar. Lagi satu info menarik. Tahukah anda yg bisnes Shaklee ini boleh DIWARISI? Ini merupakan sesuatu yg ekstra. Saya sendiri pun baru tahu. Heee... Menarik kan? Ianya juga salah satu pelaburan masa depan untuk anak2. ^_^

Sekiranya korang berminat nk join bisnes Shaklee, sama ada untuk makan sendiri atau fokus untuk bonus, anda amat dialu-alukan join bersama saya. In shaa Allah saya dan mami neny moyang saya semua akan cuba guide korang semua dari zero to hero! Yakin, usaha dan aktif belajar. Hubungi saya segera seperti berikut:

"SHARING THE GOODNESS"




Thursday, 24 April 2014

Waduhhh Gigitan Cinta Lagi~

Assalamualaikum semua.... Alhamdulillah ketemu lg hari ni... Sekarang musim kejap2 hujan yg lebat pastu panas saje.. Mula la makhluk penghisap darah byk memunculkn diri. Teringat iklan kat radio..."tak semua penghisap darah sekacak Edward Cullen"... hahaha ape la pnye iklan.... of course la kn? Hensem banget kot si edward tu....ohhhmyyyy...

Abam hensem ^_^
Ok berbalik pade jalan cerita asal. Hehe... mulanya mcm ni.. faeezah ni kena gigit nyamuk kt kepala dye..kt dahi jendul dye tu. Memang besar n merah bintat dye sbb kena gigit nyamuk tu. Dye plak dok garu2...gatal la kn.. selalunya saya akan sapu mopiko kt bintat dye. Tapi mlm td saya nak cuba sapu herbal blend shaklee multipurpose cream tu. Saya yg slalu gune untuk sapu kt tumit saya. Memang brkesan. Dari merekah2 jadi licin balik. Heee....

Manfaat Herbal blend cream
Percubaan pertama ni, saya x teringat plak nak amik gambar. Sebab xsangka cepat betul kesan dia. Saya baru sapu dlm 5 minit macam tu bintat tu dah hilang merah dye...cuma ade timbul sikit lagi tp da surut la bintat dye. N faeezah pun x tergaru2 dah bintat dye. Lagi satu, faeezah ni jenis kalau kena gigit nyamuk mmg ade kesan hitam kt tubuh dia. Kesian anak dara I....huhuhu... tular, mase pregnant dye dulu sy xkenal lg shaklee. Kulit dye agak sensitif dgn gigitan nyamuk nih... hopefully bila dye da besar hilang gak kesan2 hitam tu...

Ramai yg dah cuba cream nih untuk pelbagai kegunaan...nama pun multipurpose kan? Cuma kalau untuk luka terbuka tu saya lebih galakkan sapu minyak gamat lar.. bila luka tu dah bercantum boleh la sapu cream herbal blend ni pulak. Ini cara saya lar...saya xpasti pengedar2 yg lain sarankan mcm mane untuk luka terbuka. Saya sendiri sangat suka cream nih sbb sejuk jer bila sapu..n tak berminyak n cepat meresap. Syiok!! Lepas nih memang sy guna cream ni saja.

Antara testimonial pengguna herbal blend multipurpose cream nih... 

Testimonial ruam hilang guna herbal blend cream ^_^

Lagi satu yg menarik, cream ni mendapat sambutan yang amat menggalakkan sampaikn hari ni baru masuk stok 2-3 hari dah abes stok satu malaysia. Wow!! Penangan shakleelovers nih... Sape2 yg belum cuba produk shaklee ni jangan lepaskan peluang keemasan nih. Sekali cuba pasti jatuh CINTA terduduk punya. Kalau produk tak bagus, takde kualiti takkan ramai yg dah menggunakannya...betul x? Heee.... Kalau korang nak cuba mana2 produk shaklee, boleh hubungi saya dgn kadar yang SEGERA seperti di bawah nih yer...: 


"SHARING THE GOODNESS"


Wednesday, 23 April 2014

Testimonial carotomax

Ini antara feedback customer yg dah consume carotomax. Rata2 ramai juga yg berpuas hati lepas cuba produk ni. Walaupun botol dye kecik comel jer mudah la nk bawa ke mane2 pun. Sehari cuma sebiji pun dah cukup dan sebotol ada 30 biji. Harga sebotol carotomax cuma RM74 sahaja. Kandungan dan khasiatnya melebihi dari harga ini. 

Testimonial customer


Saya seorang yang rabun jauh dengan power spek beratus-ratus la jugak. pendek kata kalau tak bercermin mata tuh, memang sume nampak blur. kalau ada orang berada berdekatan sekitar 3-4 meter tuh, kompem tak nampak bijik mata dia. nampak bulat hitam je sekitar mata cam mata panda tuh. hehe~

Pertengahan february yang lalu, saja la saya mencuba carotomax sementelah mengikut review, ianya baik untuk kesihatan mata. alhamdulillah selepas dua minggu consume carotomax ni, penglihatan agak baik daripada biasa. kalau sebelum ni, saya langsung tak nampak bunga pada langsir dalam bilik kalau berbaring atas katil. warna bunga dan tanah lebih kurang sama. yang membezakannya cuma bunga tu bunga timbul. tapi selepas ber-carotomax, saya boleh nampak bunga tersebut. siap pi bangung pegi kat langsir sebab tak caya. hehe~ memang sangat teruja lah nak ngabihkan botol yang pertama sebabnya selain daripada jarak penglihatan tanpa cermin mata bertambah baik, jeragat di muka pon semakin berkurangan \(^-^)/


Nak tahu lebih banyak tentang carotomax? Klik saja di sini. Bukan sahaja baik untuk kesihatan mata, malah kondisi kulit juga semakin bertambah baik. In shaa Allah. Kita hanya berusaha, Allah jua yg menentukan segalanya.

Anda mahukan harga lebih MURAH? Hubungi sy segera dan saya akan terangkan bagaimana caranya. Mudah saja kan? hubungi saya seperti di bawah:
"SHARING THE GOODNESS"

Tuesday, 22 April 2014

Mengurut untuk Pulihkan Badan ^_^

Assalamualaikum semua... Haaa hari ni iols rajin kn nk update byk2 kt blog nih... Minggu lepas kerja agak teruk dlm lab. Banyak betul kerja sekarang...and rushing ke sane sini buat testing. Memang badan terasa yang amat2 letih. Mungkin sebab terlalu banyak bermain dgn chemicals. Huhuhu... So sy pun mulakan proses pencarian google klik2 nak cari tukang urut yg boleh mengurut datang ke rumah. Saya ada suarakn pada hasben nk mengurut dekat downtown jln reko tu saja tapi dye xbagi. Katenye kt sne mana ada proper bilik yg tertutup untuk mengurut satu badan. Hmmm... betul juga katanya. So nak x nak sy terpaksa la mencari2 dalam encik google nih...

Kucen pun nak ngurut jugak!
Nama akk ni kak ijan atau kak hifzan, adik kpd pn.hani. Ape yg saya boleh ringkaskn kat sini, urutan dye memang best, sedap badan! Lega rasenya bila dah mngurut. Mmg kuat dye picit. Owhhh akk nih muda lg, tua sy setahun jer tp dah pengalaman 5 tahun mengurut. Belajar dari kakaknya yg mmg berpengalaman mengurut org especially yg baru lepas bersalin. Mmg sy rekomenkan akak nih kt sape2 yg nak mengurut tu. Macam2 komen jugak la sy dpt..masalah tu masalah ni...hehe...

Kalau ade hasben or bapak abang adik laki yg nak ngurut tu boleh kontek jugak kak ijan ni...sbb abg ipar dye bleh ngurut org laki. Hasben kpd pn.hani jugak. Memandangkn hasben sy pn jenis mngurut sy pun ckp juga la pd dia. Mybe next time dye bole cuba jugak kn?

Harga? Dekat 2 jam juga mengurut kena caj rm85. Mahal? Agak mahal juga tp puas hati. Memang best akk ni ngurut. Ala bkn selalu pun mengurut. Kadang2 jer dlm setahun 2,3 kali jer kot. Hasben sy pun ternganga kejap bile sy ckp harga tu. Tape lar...tolong orang melayu kita gak. Owh yer.. akk nih ade kedai jugak, dekat rumah dua tingkat kt seksyen 8. Perumahan yg betul2 lepas roundabout nak ke seksyen 7 tu... Rumah no. 10 katenye. Tapi klo nk g kedai kena call dulu wat appointment. Heee... 

Nih contact number saya bagi skali la..kot2 ada yg berkenan ker nti... Akk nih amik pelanggan dari Kajang, Bangi, Nilai n Putrajaya pun ade jugak... Kalau area lain sy xpasti lar yer..kena tanya akk nih sndri.

Puan Hani : 0123166074
Kak Hifzan: 0122402290

Kalau sape2 yg ade contact number tukang urut area sekitar bangi, kajang or nilai dipersilakan share bersama yer... ^_^

Monday, 21 April 2014

Our First FAMILY Day of Millionaires ^_^

Assalamualaikum semua.... semalam xsempat nak update. Klo bleh hari2 sy nk update blog sy. Sy nk share dgn semua pengalaman hidup sy sendiri. X semua orang faham apa yg kita lalui tp at least kita luahkan juga. Mane tahu kt luar sane ade yg mengalami situasi yg sama. So hari ni just nk sharing ape yg berlaku semalam. 

Silent Millionaire Family
Semalam, bertarikh 20 April 2014 telah diadakan Family Day pertama group shaklee under Iron millionaire, iaitu family neny jiha. Group family sy Silent MIliionaire, di bawah naungan Iron Millionaire. Memandangkn sy ni one of 'cucu' dye so mesti la sy join kn? Sy xtaw klo family shaklee org laen mcm mane tp ktorg mmg rapat mcm family betul walaupun ini adalah pertama kali ktorg berjumpa depan2 sebenarnya. 'Moyang' sy yg feymes pun ade join skali iaitu mama ainul n babah faiz.

Family day ni part of our sukasuki punye program jer. Just for fun...hangouts...have a chat. Xkan la bile sebut shaklee jer it's all about business. Boring la gitu kn? Tapi ini special untuk family shaklee sy jer... hehehe...untung kn dpt masuk group jutawan ni? Walaupun sy masih baru, orang kt noob, atau rookie..tp dorang tetap bg kita full support n sharing kisah mereka. Penat lelah yg mereka telah lalui sebelum di tahap ini. Semua orang sama, iaitu bermula dgn kepayahan dan kesusahan. Cuma berapa ramai yg telah berjaya mengatasi kepayahan dan kesusahan itu?

Sesi sharing experience. kiri; neny jiha. kanan; mama ainul. yg baju biru tu babah faiz :)

Lepas makan sarapan, kitorg wat small games jugak la. Mcm sukaneka gitu. Untuk anak2 dgn mak pak pun ade skali. Faeezah menang nombor 2 kutip gula-gula. Hahaha yg nih mmg seronok sbb tengok faeezah mcm x tertarik pun nk kutip tp tgn dye brgerak jugak amik. Hehe.. saya pun ade join jugak game skit2. Cuma husband sy lar dok tepi jer... dye lg suke menyembang dgn orang lain dari join game mcm nih. Tapi tu pun sy dah bersyukur dye nk ikot sy pegi family day nih. Sebelom nih mane nak ikot walaupun sy dok ajak2 jugak. Sy join game bawak telur guna sudu, dpt no 3... game kotak beracun dpt juara. Hahaha... syiok betol!

Lastly, of course sesi penyampaian hadiah n sesi motivasi oleh moyang n neny saya... heee... seronok betol sbb saya dpt banyak. Hahaha... This is one of the best part being in JUTAWAN family. Saya sayang family shaklee sy nih.... and ini jugak yg buatkn sy semakin semangat!! Bukan untuk orang lain, tapi untuk sy dan keluarga sy sendiri. Banyakkn hadiah yg sy dapat? Walaupun biasa2 saja tapi tetap rasa DIHARGAI. Membuatkan saya rase usaha sy yg x seberapa tu tetap ada yg orang hargai. Jadi sy kena berusaha lebih keras untuk menaiki tangga yang lebih tinggi. 

Hadiah yg berjaya diraih.. weeee~
Haaaa seronok x korang rasa? Heee... Saya harap dgn sharing saya nih korang juga akan lebih berminat untuk join family ktorg. Hubungan ktorg nih lebih dari sekadar business..its more about being a part of FAMILY. Semoga di lain hari kita akan anjurkan lagi program family day mcm ni lagi..cuma harap lebih ramai yg akan dpt join n support.

Nak join family ktorg? Jom hubungi sy segera dan sy akan explain n guide korang untuk lebih berjaya. Sama-sama kita mengubah hidup kita ke arah yg lebih baik bukan sahaja duniawi tapi fokus juga kepada yg hakiki. ^_^

"SHARING THE GOODNESS"

Cara Merawat HATI yang Tersakiti

Assalamualaikum semua... waahhh tajuk nk grand. Mcm title lagu plak. Hehe.. semalam x sempat nk update, keje kt lab byk n discussion dgn boss memanjang. Byk testing utk produk baru kena buat nti. Huhuhu... hari ni saje nk wat entry mcm ni...sbb pagi2 dah ade orang buat hati sy panazzzz. Tapi saya diam tanpa kata je... kt bawah sy listkn macam mane sy RAWAT hati saya bila terluka..


Cara-cara merawat hati yang tersakiti:


1. Pujuk sendiri - haa yg nih benda pertama yg sy akan buat. Pujuk sendiri jer la...sabar sabar... saya paling jarang melenting melainkan masa tu sy mmg tgh HOT! Hahaha...

2. Mendiamkan diri - kalau sy tgh sakit hati mmg sy akan diam jer...mmg xbukak mulut langsung. Sy lebih suka bermonolog sendirian. Hehehe...

3. Main game - ok nih pun salah satu cara yang baik la... slalunya bile sy lepas maen game mood sy dah ok dah. Hehe.. senang kan?

4. Bawak kete laju2 - errrr...part nih korang jgn ikut lar. Bahaye! Sy tape... heee... tp yg ni paling jarang sy buat except kalau sy tgh drive mase tu. Heee...yg nih JANGAN ikut taw!

5. Melepak tepi pantai - dis one is my favourite lar... sy suka pegi pantai bagan lalang n tgk sunset. Very calming... tapi jauh la pulak kan nk pegi sne? Heee... ikotkan hati memang nak pegi jer trus.

6. SOLAT - ini adalah yg sebaik-baiknya... mengadulah pd Allah, bukan pd manusia. Tenangkan hati dgn wuduk dan solat. Nak menangis pun menangis la mase berdoa. Allah Maha Mendengar. Dia tahu kite hamba yg lemah. Saya paling suka cara ni. Memang rasa tenang jer lepas solat tu.

B-complex Shaklee
7. B-complex - haaaa yg nih sy terus amik sebiji terutamanya bila stress tu kn? Of course la bila dah saket hati kita akan stress plak kan? Kenapa b-complex? Sebab dlm b-complex ni ade 7 jenis vitamin B yg perlu diambil serentak. Vitamin B6 memainkan peranan sebagai 'pelega stress' atau stress reliever. Vitamin ini diperlukan untuk regulate hormon kita dan levelling paras hormon kita. So hormon kita akan stabil. :) much better this way kan?

8. Luahan rasa di BLOG - hahaha yg nih dulu zaman bujang suka la sy wat... sekarang x brkesempatan sgt nk tulih panjang2..paling2 pun update kt twitter or fb jer. Cepat skit ilang kesan dia. Hehehe...

Cukup la tu kan? Panjang dah nih... alamak x berjaya lagi nk buat entri pendek2. Huhuhu... Memang style sy kot cite panjang lebar gini. Hehehe... Ok kalau ada antara korang yg berminat nak cuba b-complex shaklee or mana2 produk shaklee, terus hubungi saya macam kat bawah ni taw. Servis tip top and full guide consultation adalah polisi saya. :)

"SHARING THE GOODNESS"

Thursday, 17 April 2014

Power Pumping yang Memang POWER!!

Assalamualaikum semua... Seperti yg korang dah tahu, sy nih breastfeed mommy. Masih lagi meneruskan perjalanan penyusuan ibu sehingga dua tahun (In shaa Allah..). Masih ada 9 bulan perjalanan lagi. Secara jujurnya, breastfeed nih 'menarik' lebih banyak tenaga daripada saya. Ditambah lagi dengan pekerjaan saya yang memerlukan saya handle banyak hazardous chemicals. Being exposed to all these chemicals, makes me feels so tired. Inhalation, of course. Kadang2 tersedut fume acids, yes buat kepala saya pening dan pusing2. And, saya sendiri pernah melalui zaman susu merudum. Sebab tu saya perlukan supplemen.  Ingat yer, supplemen ni hanya untuk membantu sahaja, konsep demand n supply tetap apply.


Breastmilk is the BEST for your child

Ape tu 'power pumping'?

Power pumping, seperti name dye mmg POWER la kn? Power pumping adalah satu teknik 'menipu' atau cheat technique untuk meningkatkan produksi susu badan anda. Ianya bukan la mcm menipu dlm exam tu.. tapi ni kita 'tipu' badan kita dgn cara mengepam pada 10 minit interval dan rehat 10 minit selama 60 minit. Dengan itu, otak akan mghantar signal yg susu perlu lebih banyak dan lebih cepat dihasilkan bg memenuhi demand. Konsep asas tetap demand n supply. Lebih banyak anda menyusukn bayi anda atau mngepam, lebih banyak susu yg akan dihasilkn. Mudah kan? Teknik ni slalu digunakan bg ibu2 yg ada anak angkat, ibu2 yg ingin relaktasi (menyusu semula setelah stop seketika) dan juga ibu2 yg mngalami susu merudum.



Apakah KEPERLUAN untuk buat power pumping ni?

1. Breastpump - kalau boleh pki yg double pump. Kalau xde single pam pun ok. Saya pun pakai yg single jer... tapi kalau manual letih skit lar... hehehe...

2. Lokasi - pilih la lokasi yg selesa untuk anda dan mudah korang nampak breastpump tu. Bila kita dah sibuk2 x perasan yg kita x mngepam. Kadang2 atas faktor kerja juga.

3. Masa - bergantung pd anda. Sama ada hujung minggu atau hari bekerja, anda yg tentukan. Dan sebaik-baiknya dilakukan pd waktu mlm antara 12 mlm hingga subuh. Waktu ini hormon prolaktin iaitu hormon yg mncetus pghasilan susu badan adalah tinggi pd waktu ini. Cuba dapatkn rehat yg secukupnya sebelum lakukn power pumping. Jangan terlalu memaksa diri. Bila stress badan akan letih dsn susu pun semakin drop.

4. Kekerapan - juga bergantung pada anda. Hari2 pun boleh kalau rajin. Kalau rajin lg cepat nampak hasilnya. Cuba lakukan setiap hari pada waktu yg sama. Dgn itu otak akan mghantar signal pada ketika itu yang susu amat diperlukan.

Cara2 power pumping
5. Teknik2 power pumping
• single pump - pam 10 minit rehat 10 minit. Gilir2 antara yg belah kanan dgn kiri. Buat selama 60 minit. Maksudnya 30 minit kanan 30 minit kiri.
• double pump - pam 20 minit rehat 10 minit juga. Kemudian pam lagi 10 minit rest 10 minit and repeat again. Buat selama 60 minit. Maksudnya 40 minit pam n 20 minit rehat.

《PERINGATAN!》
• Pam sahaja walaupun hanya keluar angin. INGAT! Otak menghantar signal pd tubuh. Ini bermakna bayi anda ingin lebih banyak susu.
• Jangan pam melebihi 60 minit. Jika anda pam lebih dari 60 minit, bukan saja tidak memberi kesan yg positif malah anda akan memaksa dan memberi tekanan tisu2 payudara anda. Barang nak pakai lama kak... ingat yer! Hehehe...
• adalah DIGALAKKAN untuk mengurut payudara anda sebelum memulakan teknik ini. Ini bagi melembutkan tisu2 payudara anda dan memudahkan pengaliran susu dan menghasilkan LDR.
• Jangan pam melebihi 20 minit untuk sebelah payudara sahaja. Akan merosakkan tisu2 payudara anda.

• Minum air suam sebelum dan selepas mengepam. Akan melancarkan pengaliran susu dan mudah tercetus LDR.

Itu saje celoteh saya. Maaf sbb post ni amik masa juga saya nk buat sebab internet line xbrape ok... hopefully membantu mommies yg sedang struggle utk BF mcm saya jugak. Kalau korang perlukan any supplement for milkbooster boleh hubungi saya seperti di bawah yer.. :


"SHARING  THE GOODNESS"

Tuesday, 15 April 2014

Atasi Masalah Rabun dan Silau yang Kronik dengan Carotomax Shaklee

Assalamualaikum semua... hari ni sy nak share psl experience sy pasal bab2 rabun and silau nih. Firstly saya terkejut bila saya nk buat spek baru hari tu sbb faeezah patahkn spek sy, power rabun sy dah naik!! Ohhmmaaaiiiggoooddd!! Ternganga jap sy. Dah la sy nk buat spek yg pki kens transition tu...ala ble kena panas dye jd gelap. Pastu nti back to normal. Lens tu pun bleh tahan mahal gk.

carotomax
Mata anugerah Tuhan
Bile cek guna mesin, power mata kanan 275 mata kiri 350 kot..silau pun naik dari 200 jd 350 kot. Mak aihhh..byk betol naik. No wonder pglihatan sy mmg xbrape jelas bila pki spek lama tu. Mmg dah niat nk buat yg baru pun..sbb dah pki sejak 2010 kot, mase nk konvo dlu. tapi bile cek yg kena masukkn kanta byk2 tu rupenye silau sy maintain gk, 200 jer... kena rm450 kot buat spek baru ni. Buat kt kedai spek dlm econsave jln. Reko tu... hehehe..ade promo tym tu tp bingkai jer kot...

Apakah PUNCA rabun dan silau?

Pertama sekali, korang tau x ape beza rabun dengan silau? Hehehe... orang rabun x semestinya ade silau tapi orang silau mesti ada rabun. Haaa... Rabun nih bila penglihatan kita kurang jelas bila melihat sesuatu objek sama ada jauh atau dekat. Kalau tgk objek dekat tu blur2 jer means korang rabun dekat. And kalau tgk objek jauh tu xbrape nak nampak means korang rabun jauh lar. Silau tu cmne plak? Silau, atau astigma adalah penglihatan korang kabur bila tengok objek yg dekat atau jauh sekalipun. ade certain2 jarak jer yg korang akan nampak jelas objek tu. So kirenye silau nih lagi teruk la dari rabun sebenarnya. Rabun terjadi bila cahaya xdifokuskan dgn tepat pada retina. Silau pula konsep mcm tu juga tapi ianya terjadi sebab bentuk bola mata x serata..means bola mata tidak bulat macam bola. So cahaya xdapat nak difokuskan pada retina. 

Jom cuba IKHTIAR atasi rabun dan silau dengan Carotomax!

Sejak dari tu sy nekad, nak cuba carotomax. Carotomax ni mmpunyai kandungan alpha carotene, beta-carotene yg tinggi, lycopene, quercetine, anthocyanin, lutein dan zeaxanthin.  Kiranya kandungan antioksidan dlm carotomax ni penting untuk pembaikpulihan mata. Selain drpd tu, vitamin A penting untuk pembaikan kulit kita. Jadi korang dpt ekstra lar dari carotomax nih. Power rabun turun kulit pun cantik! Segala penyakit ada ubatnye...cuma lambat atau cepat saja. Yang penting, anda berusaha untuk dapatkan kesihatan yang lebih baik.


Kelebihan Carotomax

Antara customer2 yg menggunakan carotomax ni berjaya menurunkan power rabun mereka. Tapi diingatkan juga, setiap orang adalah berbeza. Ada yg cepat ada yg lambat. Mungkin sesetengah orang satu botol dah nampak kesan, ade yg berbotol2 baru ada kesan. Dan, carotomax tidak BOLEH merawat RABUN WARNA yer kawan2... Jangan ada pulak yg buat statement carotomax nih mampu merawat rabun warna plak. Rabun warna adalah keturunan, genetik!! Xde ubat yg mampu merawat rabun warna.

Testimonial carotomax

Jika anda berminat dgn produk Carotomax ini atau mana2 produk Shaklee, sila hubungi saya seperti berikut untuk mendapatkan konsultasi PERCUMA: 

"SHARING THE GOODNESS"

Monday, 14 April 2014

Antara Aidijuma dan Fareeda..yang mana satu?

Assalamualaikum semua... Alhamdulillah ketemu lg hari isnin yer.. walaupun xbrape nak ada mood sbb cik abg kena pegi outstation lg tp nk buat cmne dah kerja dye gitu kn? Haaa hari ni just nk share my opinion psl kes tudung wife Fizo Omar yg jelita tu, mawar! Mmg sekarang tgh hot meletop isu ni kn? Kesian dia sebenarnya....

Komen dari Fanpage Mawar Fareeda

Kenapa? Sbb teruk jugak dye kena hentam kn? Walaupun sy bukan pemakai tudung fareeda tp sy kesian la tgk dia jugak sbb dia org bisnes, org perempuan melayu Islam. Mmg dye dah patenkn design dye so itu HAK dye nk buat tindakan merampas yg ciplak2 tu. Same la mcm cd cetak rompak, sbb crite2 tu sume ade hak cipta trpelihara so xleh nk dicetak rompak. Same mcm kes tudung fareeda nih. Cuma maybe sbb org nampak dgn jelas ketidakmampuan semua golongan utk membeli tudung fareeda ni...ditmbh lg dgn komen2 dan luahan rase yg tidak sesuai utk dilontarkan ketika itu. Walaupun kata2 dye begitu tapi ade benarnya. Nak berfesyen sekalipun sila ukur baju di badan sendiri. Tapi dlm kes nih sebab golongan yg xbrape nak mampu boleh dapatkn fesyen tudung tu dgn harga yg lebih murah.

Design White Label dari Aidijuma
Dlm kes tudung Aidijuma pun, lebih kurang isunya. Turut dicetak rompak design dye. Mmg datin ade buat luahan rase sedih tp xde la smpi nk merampas. Mgkin datin x patenkn design2 tudung tersebut. Ok ambil contoh tudung Aidijuma nih... mase awal2 keluar dulu cuma ade Black Label (BL) saja yg hrganya dlm lingkungan rm69 kot klo xsalah. Utk tudung bawal agak mahal juga. Tapi ramai jer yg beli..Lagipun design2 datin eksklusif dan xbanyak yg dihasilkn. Kirenye mcm LIMITED edition lar...

Tak lama lepas tu datin keluarkan edisi White Label plak..kali ni dgn harga hanya rm10!! Sape xmau kan? Sah2 harga dah mmg mampu milik. And sy sndri pemakai tegar tudung bawal. Design2 yg datin hasilkn masih lg eksklusif dan limited edition!  Sebab tu kalau release jer design baru ramai yg berebut2 nk beli. Walaupun ade yg dah dicetak rompak tp masih ramai yg nak beli original.. sebab org taw yg original ni EKSKLUSIF!! Walaupun design dan harga yg sama, tapi dari segi kualiti kain dan warna ink adalah berbeza. 

Sy rase lepas kes mcm ni mgkin mawar kena ambil pendekatan lain..yg lebih mesra pelanggan utk semua lapisan dan golongan.. boleh jdkn datin Aidijuma sebagai contoh. Design dah tentu2 lain kn? Boleh aje hasilkn design yg ekslusif cuma mgkin material yg sedikit brbeza bg memenuhi permintaan pelanggan yg brpendapatan rendah. Bisnes kita maju sebab permintaan pelanggan yg tinggi. Cuba penuhi permintaan mereka dari segi harga dan kualiti pula tetap sama. :)

Mase nih pakai BL butterfly
Pssttt..sekarang tgh hot plak bawal yg dipakai ala2 fareeda plak. Mlm td my hubby yg tnjuk kt sy tp sy x minat pun. Sy lebih suka cara pemakaian tudung yg simple jer. N of cos bawal lar... hehehe... kalau sy nk pki gtu tah brape jam plak sy amik mase nti. Kalau sy pki simple mcm ni pun dah bising lambat, tataw la klo sy pki ala2 fareeda gtu plak. Hehehe... Simple is my WAY♥ Daaaa~~

Saturday, 12 April 2014

Ostematrix Pengganti Susu!!

Assalamualaikum semua... hari ni sy ade kt Ipoh!! Yeayyy... walaupun sy x minta pun nak balik, kebetulan hasben ade keje kt Ipoh tu yg balik jugak. Hehehe... xkesah la. Haaa ape ye sy nak share dgn korg hari ni? Oh berbalik pd tajuk entri kali ni... suplemen semasa hamil pgganti susu.. hmm..sebut je pregnant mesti org 1st tnye dah brape mggu@bulan? And 2nd mesti tnye mnum susu x? Betul x? Kenapa mesti org tnye mnum susu ker x? Sebab susu tu kan sumber kalsium.. lebih2 lg org akn ckp susu a**** kan?

Pengambilan susu semasa hamil 


Sebelum ni sy da pernah buat entri psl perlu ke mnum susu semasa hamil... bg sy brgantung kpd individu tersebut. Bagus minum susu hari2 tapi... ade tapinya...kt sini sy sertakn skali gmbarnya ya.. :) 

Magnesium berperanan melegakan otot dlm usus yg membantu untuk mewujudkan pergerakan yg lebih baik dan lancar. Magnesium juga berfungsi untuk menyerap air ke dlm kolon seterusnya melembutkan najis dan melancarkan pembuangannya sari badan.


Kesan kalsium dlm susu brjenama

Sudah jelas disitu mengatakn yg kadar kandungan kalsium, magnesium dan vitamin D dlm sesuatu jenama susu adalah TIDAK seimbang. Apa kesannya jika pgambilan kalsium dan magnesium tak seimbang?? Mungkin akan brlakunya pembentukan batu karang dan sembelit. Selain itu, kesan jangka masa panjang juga iaitu masalah buah pinggang dan keguguran rambut.

Selain drpd itu, pgambilan susu semasa hamil juga perlu diperhatikan kerana kebanyakan susu tepung mngandungi gula tambahan yg boleh mnjurus pula kpd komplikasi seperti kencing manis. Malah kebarangkalian utk berat badan bertambah dgn banyak juga tinggi. Pengambilan supplemen kalsium atau ostematrix ni adalah disarankan dan lebih selamat.

Di sini saya amat menyarankan semua golongan trutamanya ibu2 hamil lebih2 berhati-hati dlm bab pemakanan dan diet anda. Sudah tentu anda perlu mndapat pandangan dari yg pakar. Malah ramai pakar2 perubatan turut mempercayai keselamatan dan keberkesanan supplemen kesihatan Shaklee ini.

Sekiranya anda ingin mendapatkn produk ostematrix ini atau mana2 produk shaklee dan sebarang konsultasi anda boleh hubungi sy seperti berikut:

"SHARING THE GOODNESS"


Friday, 11 April 2014

My Precious: Bila si Cilik Demam On Off

Assalamualaikum semua... hari ni sy nk share something yg semua orang mgkin dah tahu..n mgkin ramai lg yg xtahu. Semalam sy xkeje, cuti emergency sbb faeezah demam lagi. Demam yg kejap kebah kejap demam balik. Pdhal 2 mggu lps baru demam tp yg tu sehari jer dah baik walaupun dye muntah2 juga n lembik jer. Nih da 3 hari dye demam on off. So smlm mase jage dye sy monitor dye betul2...walaupun still aktif tp x seaktif seperti selalu dye xnk mkn n kurg mnum air. Saya risau juga takut dye dehydrated nti. Pakse juga bg air masak pki syringe. Menyusu pun ble nk tdo jer... hmmm...hari ni ayah dye plak yg jage.

Baby demam bawah 2 bulan perlu segera jumpa doktor

Sebelum ni kalau dye demam biasenye sehari dua jer dah baik dah. N xpernah muntah2 pun seblom nih. Maunye ktorg xrisau...so ktorg decide bawak faeezah pegi jumpe doktor pakar. Yelar..at least dpt tenangkan hati kami ni. Smentare tunggu cik abg balik dri outstation, sy melayan jer anak manje sorg nih... sian bile dgr dye batuk2..mate berair2 merah..panas badan la tu...last2 sy bukak je baju dye pakai pampers jer.. jelum2 jer dgn air.. bile malam mmg terasa bahang panas badan dye... siannyyyee anak mama..huhu

Bile hubby sy smpai dye siap2 mandi dulu sume so ktorg pn gerak la pegi Klinik Pakar Ibu dan Anak an-Nur kt Jln. Reko..betol2 dpn econsave. Sy penah skali dulu pegi mse pregnant sbb mase tu klinik xdpt dtect heartbeat baby. Tapi kali ni doktor lain yg ganti, sbb doktor yg biasa kt situ ade exam kt sabah. Ktorg dtg tu doktor pun xsampai lagi.

Antara PENERANGAN doktor pakar tu bgtaw sy adalah:

• treat symptoms,  not the fever - maksudnye kte rawat simptom2 dye, bukan demam tu. Cthnye batuk n slsema, kte bg la ubat batuk n slsema..jgn tunggu demam baru nk bg semua ubat yg ade. Kite sndri pun tahu ubat2 ni bukan elok sgt...

• viral fever is common, but bacterial fever is quite rare - haa yg nih pun doc tu ckp..biasenye viral fever ni akan nmpak dlm mase 5 hari. Kalau bacterial infection kdg2 xbg respond pd sistem tubuh kanak2...kdg2 xdemam pun tp akan menunjukkan simptom2 yg laen I.e. kurang selera makan, asyik tidur jer, x aktif

• always use paracetamol as first line - yg nih brkaitan ubat demam la..sbb sy tnye either paracetamol or ibuprofen, which one is better.  Sebab setahu sy ibuprofen is stronger than paracetamol. So doc advice guna paracetamol dulu. If demam x turun jugak then bru gune ibuprofen.

• dosage based on baby's weight,  not age - biasenye doc akan timbang dulu berat baby kte then baru decide brape byk yg kite perlu bg. Kalau yg x timbang pun paling2 akan tnye la brape berat bby kte last timbang dulu. Tapi sy penah jer jmpe doktor yg x timbang pun berat baby sy. 


Bagi saya, yg nih plg penting. Do not start with antibiotic!! Haha...bile doc ckp pasal nih memang sy suke sgt3. sebab ape? Saya selalu ckp dgn husband psl isu antibiotik nih. Mane x nye anak demam skit dye trus nk suap anak dgn antibiotik. Geram betol sy.. biarlah budak tu baik sndri. Name pun nk develop antibodi sendiri kan? Memang doc ckp tu kena batang hiduung dye sendiri lar!! Hehehe... 


Demam pun still tgk kartun jugak


As for conclusion, jgn risau sangat kalau anak demam on off nih..cuma jgn la berlarutan sampai seminggu. Kalau lame sgt terus bwk g jmpe doktor okeh? Demam nih petanda baik yg menunjukkn sistem imun anak sedang brfungsi dgn baik. They fight the infections and cause inflammation. Sebab tu anak demam. As parents, kite kena lebih berhati2 dgn penggunaan sinthetic drugs for babies. As far as I concern, cold, flu, cough, fever is COMMON for growing up children. 


Thursday, 10 April 2014

Segmen: Blogwalking Cikgu Ayu


Assalamualaikum semua...entah kenapa saye suke join benda2 mcm nih... GA la, BW lar... its kinda fun jugak! Hehehe... So, sape2 yg nak join ni sila klik gmbar atas nih ye...mcm comel je kan gmbr nih? 
buat tambah kawan2 pun seronok jugak kan? Hehehe...
Eh jom la join skali... x rugi pun kan? Heee...
Salam sayang dari sy,
Dila Kazuha ^_^

Wednesday, 9 April 2014

Susu MERUDUM mase Datang Bulan??

Assalamualaikum semua... Syukur alhamdulillah hari ni brmulanya 'bendera merah' setelah lewat 18 hari. Hahaha... serius I takut yer uolss.. I blom ready nk ade second baby. For now biar I fokus dulu pade yg sorang ni and bisnes. N bg ibu2 yg menyusu bila time2 mcm ni pun sometimes ade yg risau...sbb susu drop bile waktu ni dtg.

Breastfeeding everywhere

Kenapa susu boleh MERUDUM masa datang haid?

Haaa...jawapannya sebab badan kita ni dikawal oleh hormon. Sebarang perubahan fisiologi adalah disebabkn oleh hormon. Seperti yg semua tahu, susu dihasilkn dgn hormon prolaktin sbg pencetus. Prolaktin brkait rapat dgn level hormon progesteron dan estrogen. So bile period, level hormon pn dah brtuka so pghasilan susu turut berubah. Ade sesetengah org susu langsung xnak keluar bila dye period.

Cara MENGATASI masalah susu merudum semasa period?

Ade satu petua yg pernah saya amalkan..iaitu makan pisang. Tapi nak kate drop tu drop sikit la..mcm kurang 1 oz gtu.. tapi bile saya amalkan ostematrix setiap hari (bukan waktu period saja yer...) alhamdulillah susu yg dipam tetap maintain. Jumlah yg dipam masih sama walaupun sedang dtg bulan. Selain itu, saket kt bhgian ari2 mase period pun dah xde. Walaupun sy bukanlah yg jenis senggugut kuat tapi setiap kali dtg bulan mesti rase pedih jugak. Tapi nih mmg xde alhamdulillah!  ♥ Kebanyakannya akan gunakan stok beku yg telah disimpan lama. Biasenye utk kes2 emergency mcm ni lar. Kalau mcm saya yg xde stok beku tenat juga lar... sbb tu saya akan pastikn perahan susu sy kena maintain jugak.

Stok susu beku

Kajian juga mendapati pengambilan 1,000mg kalsium beserta magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil. Nak tahu lebih banyak kelebihan ostematrix?  Jom baca kat sini. Nak tahu set menyusu yg mne terbaik utk korang, jom baca sini.

Sila hubungi saya utk dapatkan info lanjut mengenai produk shaklee seperti di bawah:

"SHARING THE GOODNESS"

Tuesday, 8 April 2014

Sakitnya SIMPUL BIAWAK oiii!

Assalamualaikum semua...curi2 mase kejap mase tgh mngepam nih. Hehehe... teringat mase preggy dulu...slalu sgt kena simpul biawak. Eh ape tu simpul biawak? Simpul biawak ni kebas atau kejang kt bhgian betis kaki. Mcm urat kena tarik tu...dgn kata lain cramp! saketnye hanya Tuhan saje yg tahu... tu blom part saket belakang lg..nk tdo pun x lena. Kerap juga terjage sbb cramp nih. Huhu... kdg2 smpi menangis thn saket lagi2 klo asben xde sbb outstation. Simpul biawak nih kerap kali terjadi semasa 2nd and 3rd trimester. Malam2 tidur pun trganggu sebab cramp nih...sbb tiba2 jer kaki cramp kn...

kebas kejang atau cramp semasa hamil
Orang hamil je ke yg kena simpul biawak nih? Tidak juga... cuma kebanyakannya mgalami kebas2 kejang ni wanita hamil lar.. sbb wanita ade bawak beban yg lain dlm badan dye. Kaki pun mnampung beban yg brlebihan tu ke sana sini. Kalau kerap brdiri lama or duduk trlalu lame pun boleh sebabkn simpul biawak nih. Selain itu golongan yg brlebihan berat badan pun mngalami situasi yg sama. Tapi punca sebenar berlakunya simpul biawak atau kebas2 n cramp nih adalah kekurangan KALSIUM dalam tubuh. Kalsium membantu sistem saraf dan pengaliran darah yg lebih lancar di dalam tubuh.

Solusinya dgn pgambilan ostematrix dlm pemakanan harian korg. Kalsium diperlukn bg membaiki sistem saraf dan melancarkan pengaliran darah dlm badan. Dlm ostematrix, magnesium dan vitamin D membantu penyerapan kalsium dgn lebih tinggi. Magnesium juga membantu mndapatkan tidur yg lebih lena.

Sebab tu dlm set hamil shaklee ade ostematrix jugak. bukan saja amat penting bg tumbesaran bayi, malah utk kesihatan si ibu juga. Mase hamil la kebas2 n kejang2 ni mnjadi2.. cegah dgn mngambil ostematrix setiap hari.

TESTIMONIAL OSTEMATRIX

Testimonial ostematrix tentang cramp
Nak tahu lebih lanjut kelebihan ostematrix? Klik sini 10 kelebihan ostematrix shaklee!!

Hubungi saya untuk dapatkan konsultasi PERCUMA:

"SHARING THE GOODNESS"



Asid dan Gastrik

Assalamualaikum...semoga semuanya ceria2 selalu yer..  mlm td sy tidur awal sbb penat wat testing siang tu. Semua pun tidur awal mlm td. Hehe... semlm byk sedut gas2 chemical asid. Mne x nye..diluent saye tu campuran glacial acetic acid dgn asid hidroklorik tu...nisbah 35:70 lagi..nih yg pure pekat punye. Walaupun dah pki PPE tp still byk trsedut gas dye. Mmg pening brkoyan2 la jwbnyer...


Bile dah kerja mcm ni, expose dgn byk chemical..kena neutralize kn balik darah kite. Sebab gas2 yg trsedut tu konfem2 masuk dlm pembuluh darah kite kn? Lagipun sy masih BF lg kn? Mcm mne cara nk neutralkn balik? Mudah saje...

Minum SUSU utk neutralkn darah korg. Kenape susu? Sebab susu brsifat alkali dan analgesik.. susu brupaya meneutralkn keasidan dlm badan korg. Bila bdn korang brasid badan akn jadi cepat letih malah sistem badan akan trganggu lalu korg cepat jatuh sakit. Selain tu, ESP juga boleh membantu mengatasi masalah badan berasid. ESP juga mempunyai sifat seperti susu tetapi dilengkapi dgn 9 asid amino terpilih.

Khasiat ESP

Kalau x boleh atau x suka minum susu? Jgn risau ade alternatif utk orang2 yg mcm ni.. korang bleh gantikn susu dgn pengambilan ostematrix setiap hari. Kenapa ostematrix?  Sebab ostematrix ni pun brsifat alkali, diperbuat drpd kalsium, magnesium, vitamin D, boron dan zink. Ostematrix juga mampu mncegah brlakunys gastrik. Gastrik terjadi bila asid dlm perut brlebihan atau perut korg kosong lalu asid tu mghakis dinding perut korg.

Nak tahu lebih banyak khasiat ostematrix?  Jom baca ni..10 kelebihan ostematrix shaklee...


Sila hubungi sy utk dptkn konsultasi PERCUMA:

"SHARING THE GOODNESS"

Monday, 7 April 2014

Sembelit teruk sampai BUASIR?? Ada cara untuk Merawat dan Mencegahnya

Assalamualaikum semua... ramai rupanya yg mengalami masalah ini terutamanya ibu2 hamil dan ibu yg sedang brpantang. Saya sendiri pernah melaluinye semasa hamil dulu. Tapi mase tu sy xtaw pun punca sebenar dan cara rawatan yg cukup mudah ni.

sembelit perlukn bantuan
PUNCA SEMBELIT...
Antara PUNCA sembelit ni adalah kurang pengambilan serat dlm diet seharian kite dan kurang minum air kosong dgn banyak. Sembelit ni adalah di mne korg jarang2 skali buang air besar..3 hari skali or seminggu skali plg terok la...

KESAN SEMBELIT...

KESAN jangka panjang adalah smpi ke tahap Buasir. Lagi terok klo ibu2 hamil n yg sdg brpantang alami keadaan mcm ni.  Buasir ni adalah bile hujung dubur atau tisu buasir terkeluar dari tempatnye akibat proses meneran semasa mmbuang. Buasir ni ade peringkat2 dye n plg teruk kalo dah sampai thp berdarah n perlu pembedahan.

CARA MENCEGAH & MERAWAT SEMBELIT...

Salah satu cara mencegah dan merawat sembelit adalah dgn pengambilan ostematrix. Kenape ostematrix? Bukan ke kalsium akan mnyebabkan sembelit lg teruk? Haaaa ini la specialnya ostematrix!! Kandungan ostematrix adalah seimbang dgn magnesium dan vitamin  D. Ini adalah kriteria penting pemilihan satu2 supplemen kalsium.

Magnesium yg bertindak membantu proses peristalsis usus dgn cara merehatkan otot2 usus dan menarik molekul2 air utk diserap dan melembutkan najis. Jadi proses nyahtinjaan berlaku dgn lancar dan mudah. 


Testimonial masalah sembelit hilang selepas gunakan Ostematrix

Jom cuba Ostematrix utk mencegah dan merawat sembelit atau buasir korg! Dgn harga hanya RM61 sebotol ianya brbaloi2... inhin tahu lebih banyak kebaikan ostematrix? Klik sini utk lebih lanjut. Anda ingin lebih JIMAT? Jom join group saya dan jd Ahli shaklee. Korang akn dpt mmbeli semua produk Shaklee pd harga ahli...Jimat kan?

Hubungi saya seperti di bawah:

"SHARING THE GOODNESS"